fbpx

Po čem rostou svaly?

Významný nárůst svalové hmoty a celkové „vyrýsování“ postavy je snem nejednoho návštěvníka posilovny. Svaly ale samy od sebe nenarostou a pro dosažení cíle je třeba dodržovat několik pravidel. V obecné rovině je možné snahu sportovce o nabrání svalové hmoty rozdělit do tří oblastí: trénink – strava – regenerace. Tato trojice musí fungovat dohromady, ve správné rovnováze. Chyba v kterékoliv z těchto tří částí bude mít za následek minimálně výrazně pomalejší postup, než jaký sportovec očekává. V následujícím textu se zaměříme na druhou jmenovanou část – na stravu. Budeme se ptát: po čem rostou svaly?

BODYFLEXNUTRITION DOPORUČUJE

BEZ PROTEINŮ TO NEPŮJDE

Proteiny – bílkoviny – plní v lidském těle celou řadu funkcí. Mimo jiného jsou také základními stavebními kameny svalové hmoty a je tedy zřejmé, že bez jejich dostatečného přísunu se člověk toužící po větších svalech zkrátka neobejde. Všechny proteiny v našem organismu se skládají z dvou desítek aminokyselin, některé z nich, tzv. esenciální, si tělo neumí vytvořit a je nutné je přijímat v potravě.

Strava sportovce v tréninku by tak měla obsahovat kompletní portfolio aminokyselinMezi potraviny bohaté na bílkoviny patří maso, vejce, mléko apod. Zařaďte proto do svého jídelníčku drůbež, ryby, netučné mléčné výrobky, celozrnné pečivo atd.

I SACHARIDY A TUKY MAJÍ V DIETĚ SVÉ MÍSTO

I když by se na první pohled mohlo zdát, že pro růst svalů postačí konzumovat proteiny, ze kterých se bude svalová hmota vesele tvořit, skutečnost je jako obvykle složitější a komplexnější. Pro pokrytí energetického výdeje je třeba přijímat sacharidy, bez kterých si začne tělo brát energii právě z proteinů (příliš mnoho cukrů bude ale naopak znamenat jejich přeměnu v tuky). Některé sacharidy také podporují přenos příslušných aminokyselin k poškozeným svalovým buňkám.

Některé tuky je navíc záhodno přijímat kvůli vitamínům, které jsou v nich rozpuštěné a současně existují studie, které popisují jejich pozitivní prorůstové působení. Odpověď na otázku „po čem rostou svaly“ je tak poměrně složité – rostou po vyvážené dietě obsahující dostatek proteinů, správné množství sacharidů a zdravých tuků, ale pouze v případě, že se dostatečně intenzivně věnujete tréninku i následné regeneraci.