fbpx

Proč pít protein?

Pro své správné fungování potřebuje lidské tělo několik základních složek. Patří mezi ně sacharidy, proteiny a tzv. zdravé tuky. V běžném životě nám mix těchto živin dodá správně zvolená strava, co ale dělat, pokud od svého těla chceme něco navíc? Tělo samo o sobě nemusí vždy pochopit naše snahy o nabrání svalové hmoty, nebo naopak o redukci hmotnosti. Nezřídka kdy je třeba mu pomoci úpravou jídelníčku, anebo přímým dodáním té ze složek, které je i přes úpravu diety nedostatek. V dnešním době je velmi často skloňovaným především pojem „proteinový doplněk“. O co jde? A kdy nebo proč jej užívat?

PROTEINY A JEJICH FUNKCE

Proteiny, jinak bílkoviny, jsou základními stavebními kameny mnoha částí lidského organismu. Fungují jako hormony, enzymy, tvoří nejrůznější tkáně. V neposlední řadě jsou potom základní strukturní jednotkou svalových buněk. Samotné proteiny jsou tvořeny asi dvaceti aminokyselinami. Lidské tělo ve skutečnosti přijatý protein rozštěpí na jednotlivé aminokyseliny a poskládá z nich ten protein, který právě potřebuje. Důvod, proč proteiny tělu dodávat je zřejmý, proč je ale dodávat nad rámec běžného příjmu?

BODYFLEXNUTRITION DOPORUČUJE

PROTEINY PRO POSILOVÁNÍ I REDUKČNÍ DIETU

Siloví sportovci, kulturisté a další, kteří postupují opravdu tvrdý trénink, potřebují pro růst svých svalů proteinů (ze kterých jsou složeny) tolik, že jim je ani na proteiny bohatá dieta nemůže poskytnout. Proto je třeba, aby další proteiny přijímaly v podobě proteinových suplementů.

Potřeba zvýšeného příjmu proteinů je vcelku logická a dobře pochopitelná. Proč jsou ale proteiny důležité i při hubnutí? Jedná se o to, že proteinové doplňky umožní člověku doplňovat důležité bílkoviny, aniž by spolu s nimi přijímal také nechtěné sacharidy nebo tuky. Čistými proteiny nelze samozřejmě nahradit celou dietu, jako její doplněk ale svůj význam mají. Snižují pocit hladu a mohou nahradit např. svačinu. Tím pomáhají člověku udržet jeho chuť na uzdě a v konečném důsledku lépe a rychleji redukovat hmotnost.