fbpx

Cholesterol a Vejce: Mýty vs. Fakta

Vejce – jsou to superpotraviny nebo nebezpečný zdroj cholesterolu? Pojďme se podívat na pravdu o cholesterolu, mýty, které ho obklopují, a důležitost omega-3 mastných kyselin pro naše zdraví.

Co Je Cholesterol?

Cholesterol je tuková látka produkovaná našimi játra a je nezbytnou složkou každé buňky v našem těle. Hraje klíčovou roli v produkci některých hormonů (kortizol, estrogen a testosteron), vitamínu D a žlučových kyselin, které pomáhají trávit tuk. Naše tělo produkuje veškerý cholesterol, který potřebuje, ale také ho získáváme z potravy.

Zvyšují vejce cholesterol?

Vejce obsahují cholesterol, ale pro většinu lidí vejce zvyšují “dobrý” HDL cholesterol a nemají velký vliv na “špatný” LDL cholesterol. Pro většinu lidí tedy vejce nezvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Přestože některé potraviny obsahují cholesterol, většina cholesterolu v našem těle je vytvářena játry. Pokud snížíte množství cholesterolu ve stravě, vaše játra jednoduše vyprodukuje více.

 

Zdravotní Důsledky Omezování Cholesterolu

Omezování cholesterolu zejména pomocí léků může mít různé důsledky. Některé studie ukázaly, že příliš nízká hladina cholesterolu může být spojena s vyšším rizikem zdravotních komplikací jaké je hormonální nerovnováha a mnoho onemocnění, včetně některých druhů rakoviny a mozkové mrtvice.

Závěrem

Cholesterol je složitější, než se na první pohled zdá. Je důležité porozumět jeho funkci v těle a jak strava ovlivňuje jeho hladiny. Přestože může být vhodné monitorovat příjem cholesterolu, důležitější je celková kvalita stravy a příjem esenciálních mastných kyselin, jako jsou omega 3. Já považuji suplementaci OMEGA 3 za naprosto zásadní a beru je každý den.

Jirka Borkovec
zakladatel BODYFLEX Nutrition