Jak dávkovat protein?

Proteinové doplňky stravy jsou v oblasti fitness a posilování jedním z nejčastěji diskutovaných témat. Jedná se o logické vyústění faktu, že proteiny jsou základním stavebním kamenem svalů a jejich dostatečný přísun je nezbytnou podmínkou jejich růstu a regenerace. Příjem proteinů se však musí řídit jistými pravidly, se kterými by se měl dobře seznámit každý, kdo se pro koupi proteinových suplementů rozhodne. Tím základním pravidlem je, že proteinový přípravek by měl být doplňkem stravy, nikoliv naopak. Z toho se poté odvíjí vše ostatní. Jak tedy k proteinovým suplementům přistupovat? A jak je správně dávkovat?

uv1

Proč protein?

V průběhu cvičení dochází k poškozování svalů, vznikají na nich mikrotrhliny, které je třeba v regenerační fázi zacelit. Právě k tomu, stejně jako k navýšení objemu svalové hmoty při regeneraci, potřebuje naše tělo dostatečný přísun proteinů – bílkovin. Stejně jako jiné živiny, i proteiny samozřejmě přijímáme ve své stravě, cvičení ale jejich potřebu razantně zvyšuje a pokud již přirozený příjem nestačí, je potřeba navýšit jej o protein ze speciálního přípravku.

Univerzální dávkování neexistuje

1.Univerzální-dávkování-neexistuje

Denní příjem bílkovin by měl dosahovat hodnot v rozmezí od cca 0.5 do 2.5 g na kilogram tělesné hmotnosti s tím, že horní hranice se týká spíše profesionálních sportovců či kulturistů trénujících opravdu každodenně a ve velkých objemech. Dalším faktorem je příjem bílkovin v běžné stravě, který je třeba znát a teprve potom si odvodit dávkování konkrétního suplementu.

Z výše uvedeného plyne, že k dávkování, které bývá uvedeno na obalech suplementů je třeba přistupovat pouze orientačně, každý z nás je zkrátka jiný, má jiné parametry, potřeby i cíle. Věk, pohlaví, styl života i konkrétní dieta, to vše ovlivňuje dávkování bílkovin ze suplementů.

Jak postupovat?

Prvním krokem je výpočet celkové potřebné dávky. S výše uvedeným rozmezím lze zacházet tak, že rekreační sportovci mohou počítat s hodnotou 1.5 g na kilogram, u silových sportů potom kolem 2 g na kilogram. Toto číslo je třeba vynásobit hmotností, pozor ale na fakt, že je nutné počítat pouze živou váhu, tj. nikoliv nadbytečný tuk. Je možné vycházet např. z hodnoty BMI, body mass indexu.

Dále je nutné odhadnout denní příjem bílkovin z běžné stravy. Není samozřejmě nutné znát tuto hodnotu s přesností na gram, jde skutečně o odhad. Z rozdílu potřebné dávky a příjmu z potravy následně zjistíme množství proteinu, který máme doplnit ze suplementu (každý doplněk obsahuje jiné množství proteinu, to je samozřejmě třeba vzít při výpočtu také v úvahu). Platí také, že protein užíváme v tréninkové i netréninkové dny, v opačném případě by tělo mělo tendenci sahat na zásoby, tj. na svaly.

Protein není zázračný přípravek, bude tak účinný, jak dobře budeme dodržovat pravidla pro jeho užívání. V případě poctivého cvičení, správně nastavené diety a dostatečného času na regeneraci nám ale může hodně pomoci.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.