fbpx

Cviky na břišní svaly

Vypracované břišní svaly v podobě tzv. „pekáče buchet“ jsou – alespoň mezi muži – snad nejčastějším důvodem, pro který začínají navštěvovat posilovnu. Cesta k vyrýsovaným cihličkám je ale hodně dlouhá a trnitá. Většina lidí má navíc tendenci věřit mýtům a legendám, kterých koluje okolo posilování břišních svalů opravdu hodně. Většina z nich poté, frustrována ze stále se nedostavujícího výsledku, se cvičením končí bez jakéhokoliv výsledku. Jak tedy k posilování břišních svalů přistoupit? Co od tréninku očekávat, jaké cviky používat a čeho se vyvarovat?

BŘIŠNÍ SVALY – NEJEN ESTETIKA

Vypracované břišní svaly nejsou jen věcí estetiky, kromě toho totiž poskytnou tělu pevnou oporu, zajistí jeho správné držení, fixují správnou polohu vnitřních orgánů nebo zajišťují lepší techniku běhu. O cviky na břišní svaly by se tak měli zajímat všichni, nejen ti, kdo se chtějí svým břichem chlubit na plážích.

BODYFLEXNUTRITION DOPORUČUJE

BŘIŠNÍ TUK SE NA SVALY NEPROMĚNÍ

Jedním z nejčastějších omylů, kterým lidé toužící po vyrýsovaném břichu podléhají je, že je k němu dovede velké množství sedů-lehů. Tak snadné to ale ani v nejmenším není. Předně je třeba břicho zbavit tuku, toho je ale třeba dosáhnout úpravou diety a volbou cviků k tomu určených, jinými slovy, zredukovat tuk celkově. Mechanismy ztrát tělesného tuku jsou jasně dané, sedy-lehy ani jiné cviky na břicho nikdy nepovedou specificky ke ztrátě břišního tuku. V tomto ohledu jsou často vhodné i správné suplementy pro cvičení.

VLASTNÍ CVIKY NA BŘICHO

Při diskusi vlastních cviků na břišní svaly začněme u již zmíněných sedů-lehů. Ty posilují tzv. přímé břišní svaly. V tomto ohledu se jistě jedná o cvik účinný, jeho problémem ale je, že až příliš mnoho začátečníků jej provádí špatně, a tedy bez většího účinku (to platí i pro zkracovačky). Technika je klíčem k úspěchu – správná poloha páteře, pozor na prohýbání, správné dýchání, fixování pat namísto špiček – to vše je třeba mít na paměti. Stejně tak není nutné provádět velké množství sérií s mnoha opakováními, kvalita je v tomto případě více než kvantita. Na břicho zkrátka existuje celá řada vhodnějších cviků.

Z dobrých cviků na břicho lze zmínit např. tzv. plank neboli prkno. Tělo se při něm nachází ve vzporu na předloktích a snaží se tak vydržet co nejdéle. I přes svoji jednoduchost jde o velmi efektivní cvik hodný i pro začátečníky.

Na procvičení šikmých břišních svalů je ideální např. rotace v sedě s medicinbalem. Mezi další cviky patří „loket ke koleni“, vytahování nohou v leže, tzv. horolezec, zvedání nohou ve visu či zvedání nohou v leže.

Pokud jste se i vy rozhodli vrhnout se na cvičení s cílem vyrýsování břišních svalů, nezbývá než vám popřát mnoho štěstí a pevnou vůli. Vždy mějte na paměti, že jde sice o cíl nesnadný, nikoliv však nereálný a pokud jej uchopíte správně, jistě na něj dosáhnete.